Néha az egyszerű kérdéseket a legnehezebb megválaszolni.

  • Az emberek gyakran azt állítják, az a helyes, ha az ágy a főfalnak támaszkodik.

Valójában ez nem mindig a legjobb megoldás, a szoba fekvése, a hálószoba egyéb helyiségekhez való kapcsolódása is nagyban befolyásolja az elrendezést.

A Feng Shui – ősi kínai hagyomány, mely az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában, az élet energiaáramával összefüggő térbeli kapcsolatokat vizsgálja - határozottan kiáll a főfalhoz való támaszkodás mellett. Ugyanakkor figyelmeztet, ha a fal túloldalán, ill. a falban fürdőszobai vezetékek, esetleg gázcső futnak, nem célszerű oda helyezni az ágyat, hiszen elpusztíthatja a sikert. A nyugodt pihenést zavaró zajokról nem is beszélve.

A tervezők, a gyakorlat megengedőbbek: az ágy elrendezése a háló méretétől és arányaitól függ. Azt javasolják, ha a hálószoba négyzet alakú, az ágy a szoba központi tengelyére kerüljön, ha pedig téglalap alakú, zónákra célszerű osztani, az ágy az egyik zónába kerüljön, míg az egyéb berendezés (szék, asztal pl.) a másikba. Ha a hálószoba hatalmas, jó arányokkal rendelkezik, szabadon álló ágyat is elhelyezhetünk, segít csökkenteni az üresség-érzetet a nagy térben.

Egy informális közvélemény kutatás szerint az emberek többsége a főfalra szereti helyezni az ágyat.

  • Az emberek gyakran mondják: Jó rálátás legyen az ajtóból az ágyra.

Valójában jó, ha nem látható az egész ágy az ajtóból.

Egy német tanulmány szerint az embereknek ugyanolyan alapvető szükségleteik vannak, mint minden emlősnek: biztonságos helyen akarnak aludni. Ez öntudatlanul is nagyban befolyásolja a választásunkat, biztonságos távolságot akarunk tartani a „nem biztonságos” tárgyaktól, pl. ajtó, ablak, és nem akarunk jól láthatóak lenni a „betolakodók” számára. Egy orosz származású pszichológus egy másik tanulmány alapján állítja, pszichológiai okokból fontos, hogy olyan messzire legyen az ágy az ajtótól, amennyire csak lehetséges, míg az ajtónak és ablaknak láthatónak kell lennie az alvó pozícióból is. Ha van ablak is a szobában, úgy akarunk elhelyezkedni, hogy az ablak és ajtó is egyaránt látható legyen. A tanulmányban részt vevők többsége azt preferálta, hogy az ágy az ajtó falára kerüljön. Ennek az elhelyezésnek a másik nagy előnye, hogy a nyitott ajtón, vagy az ajtó alatt beszűrődő fény kevésbé zavaró.

A Feng shui szerint viszont ez az elrendezés könnyen fejfájáshoz, rossz álmokhoz, megbetegedéshez vezethet.

  • Nem szabadna lábbal az ajtó felé feküdni.

Ez sem igaz minden ajtóra.

Kulturális okai vannak, hogy ez a nézet elterjedt. Az Iszlám szerint nem udvarias valaki felé talpat mutatni. Az oroszok szerint senkinek nem szabadna így feküdni, még akkor sem, ha ez az egyetlen logikus elrendezése az ágynak. A koporsót viszik ki így a házból, ki akarna a hálószobájáról erre asszociálni. A Feng shui ugyanígy vélekedik erről.

Sok esetben azonban az elrendezésnek a pragmatizmus szab korlátot, képtelenség minden szempontnak megfelelni.

  • Pontos tájolás szerint kellene elhelyezni az ágyat.

Valójában ebben a kérdésben sincs egyetértés.

A japán hagyomány szerint bármilyen irányban aludhatsz, kivéve a fejed nem nézhet észak felé. A halottakat fektetik így, rossz óment jelent. Ez a buddhizmusra vezethető vissza, bár Indiában, ahonnan a buddhizmus ered, nincs ilyen hagyomány.

A Feng shui nem általánosít ugyan, de filozófiája szerint a tájolásnak egyedinek kell lenni, függ az egyén Gua számától. A Gua szám ismerete segíti az embereket a föld mágneses energiájának hasznosításában, és ezáltal akár pénzügyi sikerek elérésében. A gua számot a születési dátumból kalkulálják, és ennek ismeretében tudják megmondani az egyénnek legmegfelelőbb tájolást. De mi van, ha egy párnak különböző tájolást szán a Feng shui? Régebben azt javasolták, hogy az ágy tájolását a férjek kedvezően oldják meg úgy, hogy a feleség se szenvedjen káros hatásoktól. Manapság a legtöbbet kereső házastárshoz javasolják igazítani.

Érdekesség: egy orosz kísérletben a résztvevők számára olyan nagyméretű ágyat biztosítottak, ahol bármilyen pozícióban el tudtak helyezkedni. A megfigyelések során arra az eredményre jutottak, hogy azok az emberek, akik nagyon fáradtan, kimerülten mentek ágyba, többnyire fejjel kelet felé aludtak, míg a kevésbé fáradt, izgatott emberek az északi tájolást választották.

A hindu Vastu Shastra építészeti irányzat szerint az ágyfej a déli vagy keleti falon, a hálószoba pedig ház D-K-i sarkában a legjobb.

Lakberendezők - kísérletek alapján – az É-D (fej legyen északon) tájolást javasolják.

  • Ha panorámás kilátás nyílik az ablakodból, használd ki, és az ablak elé tedd az ágyad.

Valójában az ablakon át beömlő fény zavaró lehet. Az ablakhoz rakott ágy diszkomfort érzetet kelthet, és a fényzáró függönyökkel amúgy is eltakarjuk a kilátást. Az ablak alá helyezett ágy ellen más, sokkal praktikusabb szempontok is szólnak. Az ablakokon keresztül távozik a legtöbb hő, ott a leghidegebb a háló. Ez az elhelyezés a nyálkahártyák dehidratáltságát is okozza, védekezhetünk fűtött üveggel, vagy egyszerűen érdemes más elrendezésben gondolkodni.

A lakberendezők szerint a huzat és a hideget sugárzó felületek közelsége egészségkárosodást okozhat, ezért az ágy hosszoldalával semmiképpen nem kerülhet közvetlenül ablak alá, és lehetőleg ne kerüljön hosszoldalával külső fal mellé. Sugárzó meleg felületek (fűtőtest pl.) közvetlen közelsége is zavarja az alvás nyugalmát.

  • Az ágy helyes lokációja, ahogy te jól érzed magad benne.

Igen, igen, igen! Keresd meg a legszebb, legjobb energiákkal rendelkező részt. A méret, a helyiség alakja, a rendelkezésre álló hely úgyis korlátot szab elképzeléseidnek, próbáld kihozni belőle a legtöbbet.