Mennyi párna legyen az ágyon?

Mintha az emberek 2 táborra szakadtak volna ebben a kérdésben. Az egyik csoportnak semmi nem lehet sok, a másik csapat legszívesebben csak a pucér matracot tűrné meg a hálószobájában.

Mivel évente több, mint 3000 órát, életed egyharmadát töltöd a hálószobában, fontos, hogy olyan környezetet teremts, amelyben jól érzed magad. Néhány dekoratív párna nagyon sokoldalú funkciót tölthet be, nemcsak a megjelenést dobják fel, de nagyon praktikusak is.

 

Szóval akkor mennyi is az annyi?

  • A párna, melyen alszol – nyilván az egyéni preferenciáktól függ leginkább – legalább kettő, de ha ketten használjátok az ágyat, lehet 4 is.

mennyiparna1

  • Díszpárnák: az Euro párnák (66x66 cm), félpárnák (standard: 70x90 cm, king: 50x90 cm), a kisebb díszpárnák, nyakpárnák támaszt nyújtanak a hátadnak tv nézés, olvasás közben, védik az ágyfejet, vagy ennek híján a falat.

mennyiparna1

  • Az ágyfejnek, falnak támasztott Euro párna magasság érzetet ad az ágynak, feljebb vonzza a tekintetet és nagyon elegáns. 2-3 Euro párna javasolt a full/queen és king méretű (140-200 cm széles ágyra). A queen méretű ágy teljes szélességét kitölti két Euro párna egymás mellé helyezve, a king ágyakon 3 db is elfér. Elhelyezhetünk csupán két darabot is, vagy akár egy harmadikat a másik kettő elé.

mennyiparna1

  • A standard méretű félpárnák a queen méretű ágyakon, illetve a king méretű ágyra szabott párnák gyönyörű sort képeznek az Euro párnák előtt. Mindkét méretű ágyon 2 darab javasolt ezekből.
  • A kisebb díszpárnák vidámságot, egyedi személyiséget adnak az ágynak, ékszerei annak. Ha kedveled a harsány színeket, mintákat, bánj visszafogottan a számukkal, könnyen abba a hibába eshetsz, hogy dekorálás helyett nyomasztóan zsúfolttá teszed a hálót.

mennyiparna1

Hogyan rendezzem el őket?

  • Klasszikus, hagyományos: a legtöbb párnát ez a stílus kívánja. Az alvópárnák kerülnek hátulra, eléjük az Euro párnák (nagy kockapárna), ezek elé jöhetnek az ágymérethez megfelelő dekor párnák, félpárnák, majd eléjük 2-3 kis díszpárna.

mennyiparna1

  • Minimalista: Modern, hotel kinézet. A falhoz, ágyfejhez támasztás helyett fektessük el a párnákat egymáson. Esetleg egy kisebb díszpárnát elhelyezhetünk elé.

mennyiparna1

  • Bohókás: Rengeteg különböző alakú, színű, mintájú, anyagú dekor párna akár káoszosan, minden rendező elv nélkül elhelyezve. Játékos hangulatot kölcsönöz a hálószobának.

mennyiparna1

De hová rakjam őket, amikor lefekszem aludni?

Bárhová, ahová le tudod dobni (angolul throw pilow a díszpárna, a nevében is benne a hajítás szó), padra, székre, ágyvégre, padlóra, egy dologra ügyelj, ha éjszaka fel kell kelned, ne a díszpárnákon botladozva kelljen kijutnod a hálószobádból.