Mik ezek a szettek?

Mivel ezek a termékek az európai piacon újdonságnak számítanak, ezért igyekszünk kicsit részletesebben is bemutatni ezeket a csodás szetteket, használhatóságukat.

Az ágyazási technika Európában, és Amerikában, Kanadában alapvetően eltér. Az amerikai kontinensen és Ausztráliában is nagyon közkedveltek, és gyakorlatilag minden színben, stílusban, anyagban  elérhetőek ezek a 2:1-ben garnitúrák, melyek angol elnevezése comforter bedding set. Az egyszerűség kedvéért itt fonetikusan használjuk (komforter szett).

A comfort kényelem magyarul, nagyon találó az elnevezés, mert mi lehetne annál kényelmesebb, mint egy dobozban átvenni egy komplett garnitúrát, amely nem csak gyönyörű, dekorál, de funkcionális is, aludni lehet benne. 

De mi is az a komforter szett?

A komforter szett egy mindig több darabból álló garnitúra, melyben a párnák, díszpárnák, és a szett főeleme: a "paplan", azaz a komforter is benne van. A komforter tulajdonképpen az európai paplan amerikai megfelelője, azzal a különbséggel, hogy itt a huzat nem távolítható el, hanem kétféle anyagot varrnak össze oly módon, hogy egy dekor anyag kerül felülre, és egy alváshoz megfelelőbb anyag alulra. Az így összevarrt huzatot töltik meg, jellemzően poliészter szállal, de van tollal, vagy egyéb anyaggal töltött komforter is.

A komforter általában nagyobb, mint a megfelelő ágymérethez szükséges paplan, hogy annak - mivel funkcióját tekintve ágytakaró is - az ágy két oldalán és a végén szép esése legyen. Az ágyfejet a számos párna díszíti. A szetthez járó párnák tökéletes összhangba kerülnek a komforter mintájával, színével, anyagával, továbbá gyakran része a garnitúrának egy ágyszoknya is, mint egy plusz dekorációs elem. A komforter nem túlzottan vastag, így akár az ágyra, vagy az alváshoz használt ágyneműre terítve ágytakaróként is működik, a bónusz pedig a hozzáadott párnák, és díszpárnák, melyekkel együtt pillanatok alatt gyönyörűvé varázsolhatja hálószobáját, a változás elképesztő lesz, mintha felújította volna a helyiséget.

Az USA-ban és Kanadában viszont gyakran használják alvásra is ezeket a szetteket. Szinte minden fajta ágyneműhöz két lepedőt használnak, egyet a matracra terítve, egyet pedig a komforter, ágytakaró vagy paplan alá, így utóbbi képes a testszag és izzadság nagy részét elzárni a paplantól. Mivel a komforterek szépek, ár/érték arányuk kitűnő, könnyűek, pont megfelelően melegek, ráadásul nagyobb méretükből adódóan a közös paplan egymásról lerángatását is kiküszöbölik, ezért hamar elterjedt, hogy nem kizárólag dekorációs ágytakaróként, hanem ágyneműként is használják őket, a beágyazás ideje pedig mindkét használatnál lényegesen lerövidül.

Végül egy kis képi segítség:

IMG 2159

  1. Euró sham = nagy kockapárna, mely az ágyfejhez állítva drámaian növeli a szett dekorációs értékét
  2. Standard sham = standard dekorációs párna, king és queen méretű ágyakra méretezve, 2 párna szélessége nagyjából kitölti az ágyszélességet. Európában nem standard méret. A szett a dekorhuzatot tartalmazza.
  3. Standard párnahuzat = az alvó párna huzata, alapesetben nem része a komforter szetteknek.
  4. Throw pillow = díszpárna, mérete, formája változatos, számuk szettenként változó
  5. Neckroll = díszpárna, nyakpárna
  6. Flat sheet/Top sheet = lepedő, mely a komforter alá kerülhet, alapesetben nem része a szetteknek.
  7. Bed runner = ágysál, általában nem része a komforter szetteknek
  8. Comforter = paplan/ágytakaró/komforter
  9. Fitted sheet = lepedő, mely a matracra kerül
  10. Bedskirt = ágyszoknya, nem minden szettnek a része

Ha bizonytalan abban, hogy a kiválasztott garnitúra mérete megfelelő-e az Ön ágyára, olvassa el a méretválasztási segédletünket is.

Jó böngészést, vásárlást kívánunk!