atokeleteshaloszoba1.jpg

A tökéletes hálószoba design kialakítása nem nehéz feladat. Ha tudod, hogy milyen hibákat kerülj el, mire figyelj oda, könnyedén sikerülhet. Az alábbiakban mutatunk néhány általános hibát, melyet sokan elkövetnek a hálószoba tervezése során.

  • A privát szféra hiánya: A hálószobád a legprivátabb helyisége az otthonodnak, amikor a hálószobádat tervezed, ez a szempont vezéreljen, mindennek a központjában ennek kell lennie.
  • Rossz színválasztás: A hálószobád legyen a béke és a nyugalom szigete, ne kövesd el azt a hibát, hogy megzavarod ezt egy rossz színválasztással, fényes, csillogó színekkel. Válassz nyugtató, pihentető színeket. A semleges szürke, és a kékek nagyszerű választás lehetnek. Használj kontrasztokat, egy szín alkalmazása az egész helyiségben nem a legjobb ötlet. Válassz maximum két színt, operálj azok árnyalataival.

atokeleteshaloszoba2.jpg

  • Hektikus, szervezetlen, kiegyensúlyozatlan elhelyezése a bútoroknak: Igyekezz elrendezni a bútorokat szimmetrikusan, ne egy oldalra legyenek zsúfolva. Ne vidd túlzásba a bútorok mennyiségét, és legyen elegendő tér a bútorok között.
  • Nem megfelelő világítás: A túl sok, éles fény nagyszerű a fókusz irányításához, és az ébrentartáshoz, de ahogy készülődsz az esti lefekvéshez, érdemes folyamatosan csökkenteni, hogy a hangulatos világítással megfelelően búcsúztassuk a napot, és hozzásegítsük a szervezetünket a pihentető alváshoz. Legyen megfelelő világítás minden tevékenységhez, telepíts fényerőszabályzókat.
  • Megfelelő függönyözés elhanyagolása: A függönyözés hiánya a befejezetlenség érzetét keltheti bennünk, arról nem is beszélve, hogy a kelő napfény, vagy az utcai világítás kizárásával hosszabbra nyújthatod az ágyban töltött perceket, pihentetőbbé az alvást.

atokeleteshaloszoba3.jpg

  • Nem elegendő tároló hely: A szobában szertehagyott holmik, a telepakolt éjjeliszekrény rendkívül rendezetlen kinézetet ad a szobának. Győződj meg arról, hogy van elég szekrény, tároló fiók, ahol elhelyezheted a holmidat.
  • A trend felülírja a kényelmet: A kényelem a kulcsa a hálószobának. Gondoskodj arról, hogy minden bútor, ágynemű, egyéb berendezés ezt a célt szolgálja. A trendek nem tartanak sokáig, ha ragaszkodsz azok követéséhez, hamarosan újra kell tervezned a hálószobád, rengeteg időt, pénzt áldozva a trendkövetésre. Válassz inkább minőségi, időtálló darabokat, melyek valóban tetszenek, és nem csak szépek, de kényelmesek is. Ne az aktuális divat uraljon téged, ha például szereted a lilát, pirosat, használd bátran, ízlésesen.

atokeleteshaloszoba4.jpg

  • Nincs fókuszpont/rossz fókuszpont: Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a Tv-t teszik a hálószoba fókuszába. Hová vetül először a tekinteted? Reméljük a gyönyörű ágyadra. Mindig az ágy legyen a fókuszpont. Győződj meg arról, hogy az lesz a fókuszban, és tegyél meg mindent, hogy amire ráirányítod a figyelmet, jól nézzen ki. Először az ágyat helyezd el, csak utána a többi bútort. Pl. egy karosszékkel a sarokban, mely az ágy felé néz, vagy egy szép festménnyel az ágyfej felett arra irányíthatod a figyelmet.

atokeleteshaloszoba5.jpg

  • Nem megfelelő „ágyruha”: A hálószoba fókuszában az ágyunk van, egy rosszul megválasztott, rendezetlen ágynemű a legtökéletesebb designt is tönkre teheti. Válassz a stílushoz, színekhez megfelelő ágytakarót, ne tedd zsúfolttá a helyiséget számtalan oda nem illő díszpárnával. Egy méltó öltözet az ágynak megfelelő számú díszpárnával csodás kiegészítő lehet.

atokeleteshaloszoba6.jpg

  • Túlméretezett bútorok: A hálószobában elhelyezett bútoroknak illeszkedniük kell a helyiség méretéhez. A túlméretes bútorok zsúfolttá és zárttá teszik a helyiséget. A méretek, arányok nem megfelelő felmérése az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, amikor a hálójukat díszítik. Sokan úgy vélik, hogy a hasonló méretű, magasságú bútorok elhelyezése a tökéletes, holott az lenne a cél, hogy valamennyi darab elkülönüljön egymástól. Ez könnyen elérhető különböző magasságok, vagy pl. a függönyhosszok kombinációjával. Jó szemre van szükség ehhez, érdemes kikérni egy második véleményt, mielőtt befejeznénk a hálószoba berendezését.
  • Látszó kábelek: Győződj meg arról, hogy valamennyi vezeték, legyen az lámpa, tv, egyéb elektronikai berendezés kábele rejtve legyen elhelyezve.
  • Túl sok családi fotó: Kevesebb = több, ez különösen igaz a hálószobára. Egy jól megválasztott kép, festmény jobb választás lehet, mint családi fotók tömkelegével telezsúfolni a falat, éjjeliszekrényt, polcokat. Ugyanakkor egy rosszul megválasztott alkotás, rossz színek, keret összezúzhatja a nehezen megteremtett harmóniát. Segítség lehet a választásban, ha vásárlás előtt egy hasonló méretű, a kép domináns színével megegyező papírt vágsz ki, és odapróbálod a tervezett helyre.

atokeleteshaloszoba7.jpg

  • Kevert stílus: Válassz egy stílust, témát, és maradj amellett. Ne keverd a modern és klasszikus darabokat; ha az eklektika szerelmese vagy, de rosszul választod meg az egyes darabokat, rendezetlen hatást fog kelteni.

atokeleteshaloszoba8.jpg

  • Túl sok elektronikus berendezés: Bármennyire is jó néha ágyba bújva tv-t nézni, a televíziónak, számítógépnek és egyéb elektronikai berendezésnek nem a hálószobában van a helye. A nyugodt, pihentető alvás záloga, ha ezeket kizárod a hálódból.

A hálószobánk nincs annyira szem előtt, mint a lakás többi helyisége, ezért nem mindig fordítunk energiát annak gondos tervezésére. Pedig a hálószoba sokunknak a mennyország, és úgy is kell kinéznie, mintha magában a paradicsomban lennénk: hívogató fészeknek, ahol a legtökéletesebben kipihenhetjük egy nehéz nap fáradalmait.