8 MEGLEPŐ OK, HOGY MIÉRT SZÜKSÉGES BEÁGYAZNI

Amikor ágyazásról van szó, sok kifogást sorakoztatunk fel, egyszerre akár többet is tudunk használni.

  • úgyis összetúrom este…
  • nincs időm rá…
  • úgyse látja senki hogy néz ki…
  • nem fontos…
  • a macska pont oda heveredett, nem akarom zavarni…, stb.

agyazas1.jpg

A kifogásaink sora végtelen ha erről van szó, pedig reggelente mindössze pár másodperc lenne kicsit összerendezni az ágyat, és már ettől jobban nézne ki, de ezen túlmenően is számtalan meglepő előnye van, ha beveted az ágyadat:

  1. Elindítja a napot. Ha rendezetlenül hagyod ott a hálószobádat, gyakorlatilag szabotálod a napodat. Ez a nap első feladata, az elvégzése kis büszkeséggel tölt majd el, és további feladatok elvégzésére fog ösztönözni. A nap végére ebből az egy kis elvégzett feladatból elvégzettek sora lesz. Ha kihagyod a beágyazást, nem mutatsz jó példát magadnak a nap előtted álló részére.
  2. Ösztönöz, hogy a szoba (lakás) többi részét is rendben tartsd. A rendezetlen ágy tönkreteszi a leggyönyörűbb hálószoba látványát is, de ez fordítva is igaz. Egy rendezett ágy egy kevésbé stílusos hálószobát is szebbé tesz. Ha az ágyazás szokássá válik, inspirálni fog arra, hogy több módon is javíts a helyiség kinézetén.

agyazas2.jpg

  1. Az ágyazás csak megszokás kérdése, egyéb jó szokások elsajátítására ösztönöz.
  2. Nagyobb hatékonysághoz, termelékenységhez vezet. Charles Duhigg A szokások hatalma című könyvében kifejti, hogy az ágy rendbetétele kulcsfontosságú szokássá válhat. Ez a jelentéktelennek tűnő tevékenység jó döntések láncolatához vezethet a nap során. A kulcsszokások együttesen kumulatív hatást kifejtve befolyással lehetnek a pénzügyi döntéseidre, ügyesebb gazdálkodáshoz, nagyobb jóléthez vezethetnek. Meglehetősen lenyűgöző, figyelembe véve hogy 1-2 perces tevékenységről van szó.
  3. Csökkenti a stresszt, és javítja a hangulatod. Életed harmadát a hálószobádban töltöd, nem meglepő, hogy annak megjelenése hatással van a hangulatodra. Nehéz nyugodtnak, kompetensnek, megalapozottnak érezni magad, ha rendetlenség vesz körbe. Egy megfelelően elrendezett ágynemű azt mutatja, hogy törődsz magaddal, az otthonoddal, javítja a hangulatod, és segít enyhíteni az érzelmi terheket. Gretchen Rubin a The Happiness Project szerzője szerint akár boldogabbá is tehet. Minden jól teljesített feladat elégedetté tesz, építi az önbizalmat, legyen szó bármilyen triviális apróságról. Amikor a boldogság kulcsáról faggatott embereket, a legtöbbet emlegetett egyszerű változtatás, ami a boldogsághoz vezetett az volt, amikor elkezdték naponta bevetni az ágyat. Ilyen kis erőfeszítéssel elérni a boldogságot, van még egy ilyen dolog a világon?! Talán a csoki, de az ágyazás miatt legalább nem lesz bűntudatod.
  1. Jobb alvásminőség. A National Sleep Foundation által végzett tanulmány szerint lehet korreláció az ágyazás és a jó alvás között. A naponta ágyazók 19 %-kal nagyobb eséllyel aludtak jobban társaiknál, és a megkérdezettek 75%-a állította, hogy friss, tiszta ágyneműben sokkal pihentetőbb volt az alvás.

agyazas3.jpg

  1. Egészségesebb. Egy elrendezett, letakart ágyba kevesebb por, allergén jut be.
  2. Emlékeztet arra, hogy a kis dolgok is számítanak. Ha a kicsiket nem csinálod meg, nagy dolgokat sem leszel képes véghezvinni.

Ha kétséggel is fogadod a fent írtakat, abban talán mindenki egyetért, hogy egy tiszta, rendes hálószobába belépni jobb érzés. A szállodai szobába toppanva mi az első dolog, ami magára vonzza a tekinteted? A gyönyörűen előkészített ágy. Képzeld el ugyanezt a szobát egy vetetlen ággyal, csúnya, gyűrött ágyneművel. Még mindig vonzónak, hívogatónak érzed? Valószínűleg nem.

agyazas4.jpg

agyazas5.jpg

Nagyon kevés dolog ér fel azzal az érzéssel, amikor egy hektikus nap után a tiszta, rendezett, pihe-puha ágyadba bújhatsz. Szóval szánj az ágyad rendbe tételére néhány percet reggelente, és ezáltal talán az egész életed is jobbá válhat.