Színek hatása a térre

Nem mindig vagyunk abban a kiváltságos helyzetben, hogy otthonunk valamennyi helyisége tökéletes méretű, formájú, tájolású legyen. Még akkor is előfordulhatnak problémák, ha házunkat saját magunk építjük, építtetjük, nemhogy akkor, amikor használt ingatlant vásárolunk. Többnyire belefogunk egy költséges átalakításba, de könnyen megtörténhet, hogy terveinknek gyakorlati okok szabnak határt, és az eredmény korántsem lesz olyan tökéletes, mint reméltük. Időnként az anyagi lehetőségek szabják a korlátainkat, és ilyenkor vagy beletörődünk a hibákba, vagy megpróbálunk kevésbé költséges, de hatékony megoldásokat találni a korrigálásra.

Színes sorozatunk első részében tisztáztunk színtani alapfogalmakat, a második részben foglalkoztunk a színek hangulatunkra gyakorolt hatásaival, a harmadik részben pedig igyekszünk segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan javítsuk a rendelkezésre álló terek nagyságát, formáját, hibáit a színek meglepő erejével.

Általánosságokban elmondható, hogy a világos, hidegebb színek távolabbra visznek, a sötétebb, melegebb színek előrébb hoznak dolgokat. Adunk néhány tippet, hogy hogyan használhatjuk ezt a gyakorlatban:

Ha túl alacsony a mennyezet:

  • Használj szatén hatású, félig fényes, vagy fényes festéket a mennyezeten. Visszatükrözi a fényt, és így a mennyezet magasabbnak tűnik. Metál hatású festékkel ugyanezt érhetjük el, és csodálatos gyertyafényben.
  • Emeld meg a mennyezetet úgy, hogy kiterjeszted annak nagyságát. Jelölj ki egy vonalat a szoba kerületén úgy 10-15 cm-re a mennyezettől, majd fesd ugyanolyan színűre, mint a plafont.

alacsony1

  • Használj függőleges csíkozású tapétát, vagy falfestést a falakon. Ahogy a hosszanti csíkos ruhák is megnyújtják a testet, ugyanezt a hatást fogod elérni a falakon is. Fontos, hogy a csíkok keskenyek és tónusosak legyenek (azaz 2 hasonló színt, vagy akár ugyanazt a színt használjunk), és az egyik szín egyezzen, vagy nagyon közel álljon a mennyezet színéhez.

Ha nem tetszenek a csíkos minták a falakon, válassz egy csíkos képet, hasonló hatással bír.

alacsony2

  • Fesd a mennyezetet világosra.
  • Kerüld a nagy kontrasztot a fal- és a mennyezeti festék színei között. Ha a falak gazdag, mély színűek, akkor a tiszta fehér a mennyezetet még alacsonyabbnak érezteti az éles vízszintes vonal miatt, amelyet a két szín hoz létre, ahol találkoznak. Ehelyett fesd a mennyezetet a falakhoz hasonló, vagy pár árnyalat világosabb színűre. (ha a falak közepes vagy sötét színűek)

alacsony3

  • Fesd a korona díszléceket (ha vannak), ugyanolyan színűre, mint a falak.
  • A világoskékre, világos, hűvös színre festett mennyezet magasabb helyiség illúzióját hozza létre. Ez az ötlet a legjobban a fehér vagy világos falakkal rendelkező helyiségekben működik, nagyobb kontraszt esetén a határozottan elkülönülő mennyezeti vonal inkább magára vonja a figyelmet.
  • A textúra eltávolítása egy másik módszer a mennyezet magasságának növelésére. Távolíts el minden vastag és durva textúrát a mennyezetről. Ez néhány centiméternyi észlelt magasságot ad hozzá a mennyezethez.

Ha túl magas a mennyezet:

               magas

  • Fesd a mennyezetet sötétebbre, mint a falakat. Minél mélyebb a szín, annál közelebbinek fog hatni. Ha a falak világosak, akkor a mennyezet színe drasztikusan sötétedhet, de akár pár tónussal sötétebb színnel is elérheted ugyanazt a hatást.

magas1

  • Ha a falak már sötétek, általában az a legjobb, ha ugyanolyan színt használsz a mennyezeten (sötétebb helyett) - ez zárt, dobozszerű hatást eredményez, és a magas mennyezet gyakorlatilag megszűnik problémaként. Ha túl klausztrofóbiásnak érzed magad, helyezz fel, és fess díszléceket más színnel, hogy újra létrehozd az elkülönülő mennyezetet anélkül, hogy megszüntetnéd a mennyezet magasságcsökkentő hatást.

magas2

  • Ne felejtsük el, hogy a sötét mennyezetnek valamihez kell kapcsolódnia a dekorációban - meg kell ismételnie az egyik meglévő színt, hogy a szoba többi részéhez kapcsolódjon. Ha ez nem történik meg, a sötét szín csak nem kívánt figyelmet von magára ahelyett, hogy segítene.
  • Közelebb hozza a mennyezetet az is, ha a díszléceket ugyanabban a színben fested, mint a plafont. Ez egy konzervatívabb alternatívája a mennyezet sötétre festésének.
  • A mennyezeti vonal leeresztéséhez húzd a mennyezet színét a falra - az általad kívánt magasságban, attól függően, hogy milyen magas a helyiség, és milyen közel szeretnéd megjeleníteni -, és az egészet fesd sötétebbre, mint a falakat. Minél nagyobb a kontraszt a falak és a mennyezet színe mögött, annál jobban működik a „leeresztő hatás”.

Ha túl rövid vagy túl hosszú a helyiség:

  • Ha van egy téglalap alakú helyiségünk, melyet vizuálisan hosszabbítani kellene, ez könnyedén megvalósítható úgy, hogy a rövidebb végfalak egyikét, vagy mindkettőt világos színre festjük. Válassz egy pár tónussal sötétebb árnyalatot, és használd a maradék két-három falra. Fordítva alkalmazzuk a technikát, ha optikailag rövidíteni szeretnénk a teret.

rovid

hosszu

  • Fess 2-3 vízszintes csíkot a körbe a szoba falán. Sötétebb csíkok a legmegfelelőbbek.

vizszintescsik

Ha túl kicsi a helyiség:

  • A legegyszerűbb megoldás, ha az egész szobát fehérre festjük, nagyobbnak fog tűnni.
  • Ha a sok fehér nem a te világod, megfontolandó alternatívák a semleges színek, úgymint a világosszürke, világos tópszín, bézs, vagy akár a halványsárga. A világos színű falak hatásának maximalizálására használj hasonló kiegészítő színeket a helyiségben. Ha a világos falak pl. hasonló színnel bevont kárpitozással keverednek, növelik a nyitottság érzését. A monokromatikus színséma szofisztikált, kifinomult hatással bír a helyiségre.

tulkicsi

  • Ha viszont elkötelezett vagy a sötét bútorok mellett, használj egy „sínt”, hogy ugyanezt a hatást érd el. Fesd a fal alsó részét hasonló tónusú sötét színre, mint a bútorod, majd a világosabb színt efölé a sín fölé.
  • Világos színek a padlón és falakon nagyobbnak tűntetik a helyiséget. A túl sok világos szín használatának azonban megvan az a veszélye, hogy elveszik a melegség, intimitás.

tulkicsi2

  • Sötét falak világos padlóval és mennyezettel a szobát szélesebbnek mutatja. Ez egy remek megoldás, ha szeretnéd egy kicsit nyitottabbá tenni a teret, de nem akarod, hogy túl nagynak tűnjön.

Ha túl nagy a helyiség:

  • Használj meleg színeket, hogy közelebb hozd a falakat.

tulnagy

  • Sötét hátsó fal és a világos tónusok alkalmazása a padlón és a többi falon kisebb helyiség érzetét kelti. Használhatsz vibráló, élénk színeket is.
  • Világos fal és padló sötét oldalfalakkal a szoba szűkebb, mélyebb és magasabb lesz.

tulnagy2

Zsúfoltság csökkentése:

  • Ha sok berendezési tárgyad van, beépített polcok, könyvespolcok, radiátorok, és a szoba ettől zsúfoltnak hat, semlegesítheted őket, ha a bútorok és a falszín megegyező. Ezek az elemek így beleolvadnak a háttérbe, vizuálisan növelve a szabad helyet.

bookwall

  • Ugyanez a technika alkalmazható azokra a nem túl vonzó tárgyakra is, melyeket utálunk nézni, de szükségesek (fűtéscső, szellőző, stb..).

 

Mint látjátok, a színek ugyanazon a téren belül más-más hatást váltanak ki, alkalmazzátok őket bátran és okosan a tér hibáinak korrigálására, a kívánt hangulat megteremtésére.