STÍlUSOK – MINIMÁL

Vágyunk rá, de nem mindenki képes benne élni...

A minimál stílusú lakások, házak vitathatatlanul gyönyörűek, a tehetős vevők körében valóságos presztízsértékkel bírnak, mégis kevés lakott otthon felel meg a minimál szigorú követelményeinek. Vajon miért lehet ez? A választ maga a stílus leírása adja meg nekünk.

Talán kevesen tudják, de a minimál a szegényeknek készült. A minimál gyökerei a 1900-as évekig vezetnek vissza. A múlt század eleji népességrobbanásnak köszönhetően szükség volt olcsó, egyszerű otthonok tömeges építésére, könnyen, tömegtermelésben előállítható egyszerű berendezésre (modernizmus). A II. világháború után az építészetnek hasonló kihívással kellett megküzdenie, ekkor már minimalizmusról beszélünk. Körülbelül 20 évvel később, a 60-as évek vége felé gyűrűzött fel a tehetős nyugati középosztályig, eredetileg művészeti mozgalomként kezdődött, a fogyasztói társadalom elleni tiltakozásnak tekintették.

luxury elegant house plans with pictures and cost to buildwth white dominated color used to decorate the exterior and interior design it also has pool in front1

A minimalista belsőépítészeti stílusnak a japán belsőépítészetben gyökerezik az eredete. A japán otthonokban a "Ma" nagyon fontos elem. A „Ma” fordítása "üresség" vagy "csend”. Ez az elv a rendelkezésre álló hely és a bútorok közötti egyensúlyon alapul. A japánok hiszik, hogy a zavartalan, tiszta helyiségek megnyugtató hatással lehetnek a testre.

 

A minimalizmust tiszta vonalak, egyszerű formák jellemzik. A díszítés szinte teljesen hiányzik. A bútorok tervezésénél egyenes vonalakat, szigorú geometriát, csillogó felületeket követnek. Mivel a belső terek tágasak, és jellemzően egybenyitottak, ezért a bútorok többnyire szabadon állók. Az épületek általában lapostetősek, hatalmas (sokszor függöny nélküli) üvegfelületekkel, a sok természetes (és mesterséges fény), világosság alapvető a minimalista otthonokban.

main qimg 6fe444f55db5e40e9d62d5408d682fb5 c1

Amikor a minimalizmusról beszélünk, az egyszerűség és praktikum a legfontosabb hívószó. Ez nem jelenti azt, hogy a szépség kimarad az egyenletből, de a szépség és a funkció elválaszthatatlan egymástól.

Miközben a díszítőelemek még mindig a minimalista design részei, a fő hangsúly azon van, hogy olyan elemeket találjunk, amelyek mindegyikének valamely meghatározott célja van.

A minimalizmus egyszerű színpalettával rendelkezik, általában nem alkalmaz többet két színnél. A fehér felületek a legjellemzőbbek, melyeket kiegészítenek semleges, pasztellszínekkel.

minimalist interior design ideas white kitchen furniture1

A minimalista belső térben sima, semleges szőnyegeket, padlólapokat vagy polírozott betont találhatunk, gyakran az ipari megjelenéshez közelít.

Egyeseknek menő, másoknak nyomasztó a minimál stílus, mindenesetre gyakori, hogy még egy jól kivitelezett minimalista otthon is maguknak a lakóknak köszönhetően veszíti el főbb jellegzetességeit. Bekerülnek oda nem illő tárgyak, színek, személyes tárgyak, fotók, melyekhez érzelmek fűznek. Kicserélődnek bútorok, melyek kényelmetlennek bizonyulnak. Kiderül, hogy a gondosan megtervezett tárolóbútorok nem elegendőek, és nem, vagy csak nagyon nehezen és költségesen bővíthetők a stílus megtartásával. Gyerekeknek sem a legmegfelelőbb élettér a minimalista steril környezet.

A minimalizmus nagyon nagy fegyelmet igényel követőitől. A stílus nem tűri a rendetlenséget, szertehagyott holmikat, egy oda nem illő tárgy azonnal szemet szúr, megtöri a harmóniát, „zajt kelt”. Gyakori, hogy az ott lakók a vágyott, és imádott minimalista környezet megtartásáért folyó küzdelmet hamar feladják.

Találkozhatunk olyan otthonokkal is, ahol a lakás szem előtt lévő, a társasági élet színteréül szolgáló részei követik a minimál szigorú követelményeit, de a személyesebb, intimebb zónák (pl. a hálószoba) már korántsem felelnek meg annak.

4np7xok0uctz1

A minimál stílust gyakran éri az a vád, hogy rideg, a hatalmas üres tereket, a funkcionalitást, mint fő dekorációs elvet, az impulzívabb színek hiányát, a szögletességet sokan élhetetlennek tartják.

Mások számára éppen az a megnyugtató, hogy a mindennapok zűrzavara után egy olyan otthonba térhetnek haza, ahol nem töri meg a belső békét, harmóniát rendetlenség, nincs zsúfoltság, nem érik érzelmi hatások, minden a legtökéletesebb és legegyszerűbb formákba van rendezve.

Ha te az utóbbi csoportba tartozol, és képesnek érzed magad ezeknek a feltételeknek a tartós megőrzésére is, a minimál a lehető legjobb választás.

.....

A következő bejegyzésünkben segítséget nyújtunk a minimalista hálószoba berendezéséhez.