A MINIMALISTA HÁLÓSZOBA

Bár a minimalizmus minden bizonnyal népszerű (jól illeszkedik a divatos modern dizájnhoz, de a kettő nem egyezik meg), úgy tűnik, hogy kevésbé érvényesül a hálószobákban.

A minimalista hálószoba kialakítása bonyolult feladat, ugyanis a hideg, kopár és az esztétikusan minimalista között szűk tartomány van, utóbbi megvalósítása szép kihívás lehet.

Dramatic minimalist bedroom makes a bold visual statement

Milyen valójában egy minimalista hálószoba? Eredeti, és vitathatatlanul nehezebb feladat, mint bármely más design stílus, a minimalizmus szervezettséget igényel, és nem tűri a rendetlenséget, haszontalan dolgokat. Ezt a stílust egy hálószobában megvalósítani nehéz, mert egy hálószoba olyan kevés részből áll, hogy minden extra jelentősen megváltoztatja a minimalista megjelenést. Tehát honnan tudod, mi extra és mi nem?

Kezdjük a hálószobában lévő legnagyobb bútorral, ami jellemzően az ágy. A helyes ágy nyilvánvalóan kritikus fontosságú a minimalista stílus megvalósításában, egyszerűen a mérete, és a szobában való közvetlen, és elkerülhetetlen jelenlét miatt. Az ágy vizuálisan könnyű és tiszta, egyenes vonalú kell legyen. A stílushoz leginkább illeszkedő ágytípus a platformágy, ugyanis az alacsony profilú tárgyak általában minimalistábbnak tűnnek, egyszerűen azért, mert kevesebb vizuális helyet foglalnak el a függőleges síkon.

wanda walnut white platform bed 1 2

Miután megtaláltad az alacsony profilú ágyad, válaszd ki a tetején lévő matracot. Általánosságban a minimalista hálószobák 25 cm-es vagy annál vékonyabb matracokat tartalmaznak. A jó hír, hogy a 25 cm viszonylag normál matracvastagság, amely sok támogatást és kényelmet nyújt. Huzatuk nem plüss. A minimalista hálószobák általában nem hajlamosak ilyen irányba gravitálni.

Az ágynemű egy minimalista hálószobában legyen egyszerű, visszafogott (nem csicsás, vicceskedő, figyelemfelkeltő). A fekete, szürke és fehér színek alkalmazása nem kötelező, a minimalista ágynemű lehet színes, de inkább a választott szín semlegesebb árnyalata. A párnák számának nominálisnak kell lennie ahhoz, hogy a minimalista ágynemű esztétikus legyen.

in bed 0000 IMG1055 S03 053final

A minimalista hálószobák lemondanak minden olyan bútorról, amelyek feleslegesek. Ennek az az oka, hogy a kiegészítő bútorok, függetlenül attól, hogy kicsik vagy nagyok, gyorsan megváltoztathatják a szellős, minimalista érzést a hálószobában. A sokat hangoztatott kevesebb=több a minimálban mindenképpen igaz. Az éjjeliszekrények hasznosak lehetnek abban, hogy fenntartsák a kritikus rendetlenségmentes esztétikát, de bölcsen kell választani. Az éjjeliszekrényt úgy kell kiválasztani, hogy képes legyen tárolni az alvással kapcsolatos elektronikát (például ébresztőóra, telefon), és talán egy éjjeli lámpát is. Győződj meg róla, hogy a választott éjjeliszekrény arányos, egyszerűen tervezett, és tiszta vonalú. Ez az a bútor, amely ott lehet, de nem feltétlenül szükséges egy minimalista hálószobában.

Ha nincs lehetőséged külön gardróbra, vagy a ruháidat máshol tárolni, válaszd ki azt a darabot, amely legjobban illik, és a legszükségesebb az igényeidhez és helyedhez - ne többet. Nagyon ötletes megoldások, függőleges, vízszintes és/vagy művészi lehetőségek vannak arra, hogy hogyan rejts el, vagy alakíts át egy tárolóhelyül szolgáló bútort egy másik funkcionális bútorrá, pl. ülőhely. Bármit is választasz, az legyen a szükséges méret. Ne akarj nagyobbat ennél, de nem akarj kisebbet se, mert ez előbb-utóbb maga után vonja, hogy veszel egy másik darabot az extrák tárolásához.

Dekoráció és art. Egy vagy két kicsi, de megdöbbentő darab drámaian megváltoztathatja a szoba kinézetét, ezért ha úgy érzed, hogy műalkotásokra vagy extra díszekre van szükséged, kövesd ezt az irányvonalat. Egy másik módja annak, hogy becsempéssz egy kis dekort vagy művészetet anélkül, hogy valóban kiraknál funkció nélküli tárgyakat, hogy olyan világítótestet választasz, amely már önmagában művészi. Elhelyezhetsz egy jól választott növényt, kisebb cserepes növényt, páfrányt, selyemfát, bonsait. Egy vagy kettő megteszi a trükköt, lehel egy kis életet a minimalista térbe, hiszen amúgy olyan kevés dekoráció megengedett.

design cozy minimalist bedroom aesthetic bedroom zen minimalist interior design minimalist living house modern minimalist living room design minimalist interior 970x546

A fény maga fontos szerepet játszik a belső tér érzetében, a világítótestek nagy hatással bírnak. Válassz ki egy éjjelilámpát, amely megfelel a céljaidnak, beleértve a jól megtervezett, tiszta vonalakat. A tér tényleges megvilágítási igényeinek kielégítése nem is érdemes a térben, nem szükséges külön mennyezeti lámpa, ezért ügyelj arra, hogy funkcionális darabot válassz, amely képes megvilágítani mindazt, amire szükséged lehet - egy könyvet, egy számítógépet vagy bármit. A lámpa vagy önálló design elem kell legyen, vagy tökéletesen harmonizálnia kell a minimalista hálószobai darabok többi részével. Vagy/vagy, de nem között!

aida white 87702721 192834391

További ötletek:

  • Néhány tervező úgy véli, hogy a minimalista hálószobának monokromatikusnak kell lennie, az általuk leginkább ajánlott színek a fehér, krémszínű vagy halványszürke.
  • A sok természetes fény mindig jó dolog egy minimalista térben - hagyd, hogy az Anyatermészet díszítsen neked.
  • A minimalista hálószoba kialakítása arról szól, hogy hogyan harmonizáld a teret, és teremtsd meg a tökéletes egyensúlyt bizonyos bútorok és kiegészítők elhagyásával, vagy épp annak ellenére.
  • Egyszerűen csak élvezd az alkotó folyamatot!