Sok időt fogsz a gyerekszobában tölteni, szóval nem árt, ha olyanná alakítod a helyet, melyet te és a gyereked is szeretni fog az elkövetkezendő években. De vajon lehetséges/kell-e összehangolni a gyerekszobát a lakás többi részével? Hogyan érdemes nekifogni a tervezésnek? Miket érdemes átgondolni, amikor a gyerekszobát tervezed? Vannak-e jól bevált sablonok, melyeket érdemes követni?

 A cikksorozatban ehhez próbálunk ötleteket, inspirációkat, hasznos tanácsokat adni.

  1. Vond be a gyerekeket a tervezésbe

Böngéssz képeket, blogokat, és mutasd meg a gyerekeknek a neked tetsző ötleteket. Ha közösen találtok inspirációt, gyermekeid olyan ötleteket választhatnak, amelyeket ugyanúgy szeretnek, mint ti. Oszd meg gyermekeiddel a terveidet, hogy lásd a reakciójukat. Szórakoztató, ha beengedjük őket a  tervezési folyamatba. Mindig legyen valami, amit ők választottak, legyen az a szoba színe, az ágy, vagy a dekoráció.

1. pont

  1. Tervezd meg előre

Az inspirálódás után következő lépés a már meglévő darabok felmérése, amelyeket esetleg újra felhasználhatsz. Határozd meg, hogy ezeken kívül milyen típusú bútorokat és dekorációkat kell beszerezned, mi az, ami már megvan, és milyen alaprajz lehet a legmegfelelőbb az általad használt térben. Játssz az alaprajzzal, mielőtt bármit is véglegesítenél.

  1. Alakíts ki kuckózós helyeket

Mindannyiunknak – még a gyermekeknek is – szüksége van egy olyan helyre, ahová időről időre félrevonulhat, elbújhat a világ elől. Alakíts ki számukra egy olyan teret, ahol mindezt megtehetik. Ahelyett, hogy minden alkalommal kihúznád a plusz takarókat az ágyneműtartóból, inkább olyan sarkot hozz létre, amely folyamatosan fent marad.

3 2pont3 3pont

3pont

  1. Multifunkciós tér számodra is

Mivel a gyerek valószínűleg sok időt tölt a gyerekszobában - játszik, olvas vagy akár pihen -, és gyakran vele leszel te is, fontos, hogy a felnőttek számára is funkcionális területet alakítsunk ki. Építs be egy kényelmes kuckót az ablak mellett, vagy állíts be egy hangulatos fotelt a szoba sarkába, így nem kell széket bevinni az étkezőből, vagy nem ülsz a földön, amikor ott töltesz időt.

 

4pont

 

4 2pont4 3pont

  1. Keress egy témát

Különösen izgalmas és szórakoztató a sajátos érdeklődésű gyerekek számára a téma megtalálása, melyre a designt felfűzheted. A választott tematika arcot, egységességet ad a térnek. Válassz olyan színsémát, amely megfelel otthonod többi részének, hogy a gyerekszoba illeszkedjen az általános dizájnhoz. Még ha a téma nem is illeszkedik a lakásdekorációdhoz, a megfelelő színekbe helyezése  egységessé teszi a dolgokat.

  5pont

5 3pont

5 4pont

5 5pont

  1. Játssz az arányokkal

A gyerekszoba díszítése még nem jelenti azt, hogy ne tudnál egy kis belsőépítészi hangulatot vinni a térbe. Válassz egy fókuszpontot a szobához (legyen az ágykeret, világítótest vagy falfestmény), egy nagy méretű tárgyat, amely felhívja a figyelmet. Például egy túlméretezett fejtámlával vagy függő lámpával a fókuszban megvillanthatod a lakberendezői vénád, miközben megőrzöd a szoba játékos személyiségét.

6pont

  1. Polcok

Helyezz el lebegő polcokat a gyerekszobában a hagyományos könyvespolcok helyett. A könyvpárkányokat elég alacsonyra lehet akasztani, hogy a gyerekek sok hely elfoglalása nélkül elérhessék holmijukat. Egy padlópárnát is elhelyezhetsz a polcok közelében, hogy olvasóhelyet hozz létre anélkül, hogy súlyos, térfoglaló bútorokkal zsúfolnád a teret. Gondolj a funkcióra a polcmagasságok kiválasztásakor: A magasabb polcok olyan értékesebb tárgyak tárolására használhatók, amelyeket szívesebben távol tartanál gyermekeidtől, míg az alsó polcok kényelmesek a játékok és könyvek számára.

7 3pont7 2pont7pont

  1. Válassz többfunkciós bútorokat

Bölcsen válassz ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a bútorokból. Vedd figyelembe a vásárolt bútorok élettartamát is. Tedd fel magadnak a kérdést: Ezek az elemek legalább öt évig megőrzik minőségüket és funkciójukat? Például ahelyett, hogy pelenkázóasztalt vásárolnál, amelyet a gyerekeid néhány éven belül kinőnek, válassz egy klasszikus stílusú komód szekrényt, amely hosszú ideig veletek maradhat.

8pont

  1. Gondolj az ülőhelyekre is

Ha a hely engedi, rakj be egy kis asztali szettet élénk székekkel, hogy színesebbé varázsold a dizájnt, így a gyerekek saját felületet kapnak, ahol a testvérekkel és barátokkal társaloghatnak, játszhatnak, színezhetnek, festhetnek, vagy akár leülhetnek uzsonnázni.  Ha gyermekednek helyet biztosítasz az alkotáshoz, nemcsak lefoglalod, hanem segíthetsz a testi és szellemi fejlődésében is.

9pont9 3pont

9 4pont9 2pont

 

A cikk folytatásáért kattints ide!