A SZÍNEK PSZICHOLÓGIAI ÉS ÉLETTANI HATÁSA

Sokan azt gondolják, ha nagyon tetszik egy szín, a legegyszerűbb azt alkalmazni az egész otthonunkban. Sok esetben lehet jó az eredmény, de még több esetben – ha semmit sem tudsz a színekről – vagy azok kombinációiról – az eredmény nem túl profi.

A lakberendezőknek nagyon erős színismeretük van, tudják, hogy milyen kategóriába tartozik egy szín, melyeket lehet jól kombinálni, mik a pszichológiai hatásaik, és mit érdemes használni a kívánt eredmény érdekében.

Színes sorozatunk első részében segítettünk megismerni az alapvetőbb színtani fogalmakat, kontrasztokat, színharmóniát. (https://dilar.hu/hu/blog/24-szinek-i-reszEbben a bejegyzésben a színek hangulatunkra gyakorolt, és élettani hatásaival foglalkozunk. A harmadik részben igyekszünk segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan korrigálhatod a tér hibáit a színek erejével. (https://dilar.hu/hu/blog/26-szinek-iii)

Ha ismerjük, hogy milyen hatással van ránk egy-egy szín, azok alkalmazásával energizálhatunk, nyugtathatunk, biztonságérzetet adhatunk, fokozhatjuk a koncentrációt, kellemes emlékeket idézhetünk elő, de fáraszthatunk, irritálhatunk, és agresszívebbé is tehetünk. Éppen ezért otthonunk kialakításánál a színek gondos tervezése alapvető.

Mielőtt kiválasztod a színeket, gondolkodj el ezeken:

  • A nap mely szakában, és mennyi időt fogsz eltölteni az adott helyiségben, milyen tevékenység a jellemző ott, milyen hangulatot szeretnél teremteni
  • A nap mely szakában, és mennyire süti be a nap
  • Mekkora a szoba

Bár a tervezésnél a 3 fenti pont egyforma súllyal szerepel, mi most az első pontban feltett kérdéshez nyújtunk némi segítséget.

PIROS

A piros, vörös növeli a szoba energiaszintjét, az adrenalint, a vérnyomást és szívverést, rezonáns, ösztönző hatással bír. Melegséget, túlfűtöttséget, szexualitást sugároz. Enyhébb változata, ha pl. a téglaszínnel, vagy lazaccal váltjuk ki. Cselekvésre ösztönző, figyelemfelkeltő szín.

Inkább kiegészítő színként érdemes használni, pl. az arannyal együtt alkalmazva nagyon elegáns hatást tudunk elérni. A vörös szín növeli az étvágyat, és beszélgetésre ösztönöz, így nappaliban, étkezőben jó választás lehet. Az előszobában alkalmazva erős első benyomást gyakorolhatunk a hozzánk érkezőkre. A hálószobában - ahol pihenés és nyugalom a fő cél - ne alkalmazzuk, de kisebb dózisban, ha főleg lámpafénynél látjuk, növelheti a szenvedélyt. A nappaliban, és egyéb szórakozást szolgáló helyiségekben ébren tartja, felpörgeti a társaságot.

redroom2

KÉK

A kék csökkenti a vérnyomást, lassítja a légzést és a szívverést, nyugtat. A tisztaságot a frissességet sugallja. Sok tisztítószert árusító cég alkalmazza termékei csomagolásán.
Csökkenti az étvágyat. Hiperaktív gyerekek szobájánál szintén érdemes használni. Remek tértágító hatása van. Javítja a kommunikációs készséget, de hanyaggá, melankolikussá is tehet.

Hálószobába, fürdőszobába kitűnő választás. Ha a pasztell kéket olyan szobában használjuk, ahol kevés a fény, kellemetlenül hűvös hatást fogunk elérni. Ha a szoba elsődleges színe a világoskék, érdemes ellensúlyozni melegebb színű bútorral, szövetekkel. A szociális helyiségekben, nappaliban, nagyméretű konyhákban melegebb kékeket használjunk, úgy mint az égszínkék, türkiz, télizöld. Lágyabb árnyalatokat érdemes használni, mert a sötétkék felébresztheti a szomorúságot.

blueroom

 

ZÖLD

A zöld a szemnek legpihentetőbb szín. Gyakorlatilag minden helyiségben jó lehet. Több színnel, kékkel, sárgával érdemes kombinálni.

A konyhában „lehűt” dolgokat. A nappaliban lazításra ösztönöz, komfortérzetet nyújt. Főszínként szintén nyugtató hatású, csökkenti a stresszt, segít relaxálni, ezért hálószobába is kitűnő választás, annál is inkább, mert a termékenységet is növeli.

greenroom4

SÁRGA

A sárga serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, dolgozószobába ezért nagyon ideális. Jó a fáradság elűzésére és a depresszió ellen, aktiválja az epe működését, erősíti az önbizalmat, jó hangulatot kelt, hiszen a napsugarat idézi fel bennünk.

Konyhába, étkezőbe, fürdőszobába, előszobába is ajánlott. Nem jó fő színnek, inkább csak kiegészítőként használjuk – annak szuper, hiszen bármely környezetből kitűnik -, ugyanis nagyon sárga környezetben az emberek könnyebben elveszítik a türelmüket, kimutatták, hogy a babák is többet sírnak. A sok sárga frusztrálttá, haragossá tehet.

yellowroom

BARNA

A barna a föld, a biztonság színe (nem mellesleg a kávéra és csokira asszociálunk róla), az állandóságot, a hovatartozást fejezi ki. Természetes és kényelmes érzést teremthetsz vele otthonodban. Azonban óvatosan bánjunk vele, mert sötét színe komorságot is sugallhat, mindenképpen vidám, élénk színeket tegyünk mellé. Fekete, sárga, szürke, zöld, vörös, narancs és lila árnyalatokból áll, semleges színnek számít.

Berendezésben a barna mélységet, meleget sugároz. Ha a fát gyapjú textíliával kombináljuk, rusztikus hatást válthatunk ki.

brownroom

LILA

A lila sötétebb árnyalataiban, mint pl. padlizsán, gazdag, szofisztikált, drámai hatást képes kiváltani. Figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín, ezüstszínnel alkalmazva extravagáns tereket tudunk vele létrehozni. Fájdalomcsillapító és immunrendszer erősítő hatása van.

A világosabb liláknak (pl. levendula, orgona) hasonlóan a kékhez nyugtató, pihentető hatása van, de a hűvösség veszélye nélkül, ezért hálószobákba is ajánlott. Ha van egy kis piros árnyalata, akkor figyelemfelkeltő, dominálja a helyiséget.

lilaroom

FEHÉR

A fehér a frissesség, tisztaság, hűvösség színe. Tisztaságot és ártatlanságot sugall, bár a keleti kultúrákban a gyász színe. Nagyon elegáns teret tudunk vele elérni, ami egyfajta könnyedséget éreztet, de vigyázat, padlóra alkalmazva "lebegtető" hatást érünk el, ami csökkenti a biztonságérzetet.

Fehér és semleges színek kombinációja ajánlott, ha se a tiszta fehéret, se a színes helyiségeket nem preferálja valaki. Feketével, barnával, szürkével kombinálva nagyon jó lehet. A fekete, szürke, barna, fehér alap dekorszínek, semlegességükből adódóan nem túl rugalmasak, adj hozzájuk színt, hogy élettelibbé varázsold a helyiséget, vagy éppen tompítsd más színnel a hatásukat.

Ha pozitív pszichológiai hatást akarunk elérni, ne vigyük túlzásba a fehéret.

whiteroom3

SZÜRKE

A szürke passzív szín mind pszichikailag, mind optikailag. Finom eleganciát biztosít anélkül, hogy túl konzervatív lenne. A hatása nagyban függ az árnyalatától.

A sárgás szürke pl. depresszív hatású lehet, főleg, ha barna bútorokkal van kombinálva. A szürke nem túl fényes fehérrel kombinálva viszont tiszta, friss hatást kölcsönöz. Azonban ha túl sok van belőle, unalmas környezetet teremthet.

greyroom

FEKETE:

A fekete hatása elegáns, merész - ha okosan használjuk. Alkalmazásánál legyünk nagyon óvatosak. Ugyan a fehérrel alkalmazva elegáns és egyedi, de túl rideg és tárgyilagos is tud lenni, fürdőszobában fali csempeként használva pedig hideg hatása miatt bánhatjuk meg. Hátránya, hogy túl formális, gyászos érzetet is kiválthat. A bíbor fekete pl. dühöt, ellenségeskedést is okozhat, ha túl nagy adagban alkalmazzuk. Kis adagokban viszont hangsúlyoz, előrehoz, főszínnek nem alkalmas, de minden helyiségnek jót tesz egy kis „fekete érintés”.

blackroom2

NARANCS

A narancs energikus szín, izgatottá, lelkessé tehet. Egzotikus kultúrákban hiszik, hogy gyógyítja a tüdőt, és növeli a test energiaszintjét. Életvidámságot sugall, jókedvre derít, serkenti az étvágyat, boldogságérzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk, annál halványabb árnyalatát válasszuk, mert különben túl idegesítően hat hosszú távon.

Nappaliba, hálóba nem ajánlott, de edzésre szolgáló helyiségekbe kitűnő választás lehet.

orangeroom2

PINK

Sajnos unalomig és ellenszenvig alkalmazott szín, főleg a gyerekeknek szánt ruhadarabokon, és a női kiegészítők, ruhák szín kínálatában, pedig mértéket tartva a nőiesség, a lágyság, és a romantika színe. Nyugtató, komfortos érzetet sugároz.

pinkroom2

Az emberek máshogy érzékelik a színeket. Általában ugyanúgy reagálnak rájuk, de a hatás lehet, hogy nem egyforma. A színek pszichológiája nem garantálja, hogy mindenki úgy fogja érezni magát a kialakított környezetben, ahogy szeretnénk.